Divort.ro – totul despre divort: conditii, despagubiri si custodia copiilor

Divortul este un eveniment neplacut, prin care o casnicie se desface, deoarece aceasta nu mai reprezinta ceea ce ar trebui sa fie: o uniune intre doi oameni care se iubesc, se respecta, trec prin bucurii si probleme impreuna si se sustin reciproc. Daca toate aceste caracteristici lipsesc, casnicia nu mai functioneaza, apar certurile si intr-un final, divortul. In urma cu cativa ani, divortul era o problema mai complicata si de durata, pe cand in ziua de astazi, desfacerea unei casatorii poate fi efectuata prin divort la notar sau la ofiterul starii civile.

Conform Noului Cod Civil, cuplurile doritoare de divort se pot adresa – pe langa clasicele instante judecatoresti – si starii civile sau cabinetelor notariale. Noile prevederi ale Codului Civil par sa protejeze partea „vatamata” din casnicie sub forma unor plati compensatorii realizate de catre cel care a cerut divortul. In acest sens, daca partea „vatamata” dovedeste ca stilul de viata de dupa divort nu se mai ridica la nivelul celui avut in timpul casniciei sau este afectat in mod negativ, poate cere celeilalte parti in instanta o plata compensatorie sau chiar plata in natura.

Daca ambii soti au ajuns la o intelegere, au stabilit partajul si daca nu exista copii minori implicati, pot apela cu incredere la noile institutii acreditate divortului, mai exact: biroul notarial sau Starea Civila. Astfel, evitati „chinurile” trecerii prin instante de judecata, proces care poate dura o perioada destul de lunga.

In ambele cazuri, fie ca apelati la Serviciul Starii Civile sau la un birou notarial, dupa achitarea in totalitate a onorariului, ambii soti trebuie sa completeze o cerere de divort pe care o depun impreuna notarului sau ofiterului starii civile. Acesta va ofera un timp de gandire, sau mai bine zis de razgandire de 30 de zile de la data depunerii cererii, timp in cate puteti reveni si sa declarati ca v-ati razgandit sau nu. In cazul in care reveniti cu aceeasi decizie luata de comun acord, ofiterul de stare civila sau notarul vor pronunta divortul.

Noul Cod Civil contureaza mai bine drepturile si obligatiile sotilor, iar in acest sens s-a facut referire la celebrele contracte prenuptiale pe care legislatia internationala le accepta. In Romania, contractul prenuptial ia numele de conventie matrimonial si stabileste regimul matrimonial liber consimtit de cei doi soti, stipulat pe actul de casatorie. Sotii pot alege intre comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala. Acest regim matrimonial este deosebit de important in cazul unui divort, fiind un instrument de protejare a bunurilor.

Daca pana acum, legislatia prevedea ca minorul sa fie incredintat unuia dintre parinti, Noul Cod spune ca autoritatea parinteasca poate sa revina in custodia ambilor parinti, asta in cazul in care autoritatea judecatoreasca nu stabileste alt statut. In cazul in care minorul are varsta minima de 10 ani, acesta isi poate exprima opinia cu privire la dorinta de a locui cu unul dintre parinti.

Dupa cum spumeam si mai sus, divortul este un eveniment destul de neplacut. Pentru a trece mai usor printr-un divort, pentru a afla mai multe informatii in detaliu legate de divort, nu ezitati sa accesati portalul web Divort.ro, un portal in care veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie.

divort

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *